contabilitate

Trecerea la factura electronica obligatorie in Romania

Trecerea la factura electronica obligatorie in Romania

Din 1 ianuarie 2024, Romania continua identificarea modalitatilor de modernizare a sistemului fiscal, implementand obligatoriu sistemul electronic RO e-Factura in relatia dintre firmele romanesti. Acest pas semnifica o migrare de la facturile pe hartie la cele electronice.


Perioada de tranzitie : facturi pe hartie si e-Factura in paralel

În primele trei luni ale anului 2024 nu se vor da amenzi.
De la 1 aprilie până la sfârșitul lunii iunie se vor da amenzi pentru nedepunerea facturilor electronice pe portalul ANAF.
In primele sase luni ale anului 2024, contribuabilii vor putea utiliza atat facturile pe hartie cat si e-Factura, ambele variante fiind acceptate. Incepand cu 1 iulie, insa, toate facturile vor trebui depuse si primite exclusiv prin intermediul serverului.

Adminsitratiei Fiscale (ANAF), in format XML ; va trebui folosit un soft de facturare, util atat pentru generarea fsdierului in format XML aferent facturilor de vanzare, cat si pentru conversia in PDF, asa incat facturile primite sa poata fi citite. Se impune o modalitate de arhivare, cu atentie la termenele limita de descarcare si de arhivare (minim 5 ani).


Consecinte pentru facturile emise

Facturile emise, vor fi incarcate pe portalul Adminsitratiei Fiscale (ANAF) in maxim 5 zile de la data facturilor.
Softurile de facturare devin astfel esentiale, iar procesul, de la crearea facturii pana la depunerea si verificarea acesteia, va necesita eforturi sporite. Va trebui avut in vedere :

  • managementul facturilor,
  • necesitatea semnaturii electronice de la un furnizor autorizat,
  • inscrierea in Spatiul Privat Virtual (SPV) al Administratiei Fiscale in care se vor incarca facturile emise si de unde se vor descarca facturile primite, cat si
  • elaborarea de proceduri pentru corectarea facturilor eronate pentru care exista proceduri clare pentru
  • corectare.

Emitentii si destinatarii pot interactiona prin intermediul sistemului RO e-Factura, avand posibilitatea de a transmite mesaje de corectie.
Facturile electronice corectate se transmit tot prin acelasi sistem.


Obligatii si sanctiuni

Toate operatiunile care implica livrari sau prestari de servicii in Romania, indiferent de inregistrarea in scopuri de TVA, trebuie gestionate conform noilor reguli.
Incepand cu :
- 1 aprilie 2024, sanctiunile pentru nerespectarea termenelor de raportare variaza intre 1.000 si 10.000 lei, in functie de categoria contribuabililor.
- 1 iulie 2024 se sanctioneaza cu :

  • amenda egala cu 15% din valoarea facturii, atat netransmiterea facturii de catre emitent catre beneficiar folosind sistemul RO e-Factura, cat si primirea si inregistrarea de catre destinatar a facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, prin alte mijloace decat sistemul national RO eFactura, la care se va adauga si
  • amenda pentru nerespectarea termenelor de raportare (de 5 zile de la data emiterii facturilor) pentr transmiterea facturilor prin sistemul national RO e-Factura.

Aceasta schimbare semnificativa in peisajul fiscal romanesc aduce cu sine mai multa responsabilitate si necesitatea de adaptare rapida la noile cerinte, iar LPG EXPERTIZA CONTABILA S.R.L. va poate ghida sau insoti pe tot acest parcurs ; ne puteti consulta telefonic sau prin email pentru informatii de ordin general.