Reconstituirea capitalurilor proprii
Pe timp de criza economica, unele societati sunt obligate sa ia masuri pentru a-si reconstitui fondurile proprii, cel mai adesea pentru a veni in intampinarea cerintelor legislative, insa uneori, si pentru a-si ameliora propria structura financiara, cu scopul de a pastra increderea tertilor (banci, furnizori....).
Principalele modalitati de reconstituire a fondurilor proprii sunt :
- marirea de capital (prin aport in numerar, aport in natura sau incorporare de cont-curent actionar/asociat);
- abandon de creante consimtit de catre actionari/asociati.
Obligatia de a reconstitui capitalurile proprii
Legea romana dispune faptul ca, atunci cand activul net al unei SA sau al unei SCA ajunge sa reprezinte mai putin de jumatate din valoarea capitalului social, consiliul de administrare trebuie sa convoace o adunare generala, pentru a decide asupra oportunitatii de a lichida societatea.
Daca adunarea generala decide ca societatea sa-si continue activitatea, trebuie de asemenea, sa efectueze micsorarea capitalului social, cu o valoare cel putin egala cu pierderile (ramanand bineinteles, sa respecte valoarea capitalului minim impus de lege), aceasta pana la incheierea exercitiului social in urma caruia activul net a ajuns inferior capitalului social.
O asemenea micsorare a capitalului nu este totusi obligatorie, daca societatea reuseste sa aduca activul net, la un nivel cel putin egal cu jumatatea capitalului social inainte chiar de aceasta scadenta (si anume incheierea exercitiului social in urma caruia activul net a ajuns inferior capitalului social).
Intrebarea, de a afla daca aceasta dispozitie, care vizeaza in primul rand societatile SA si SCA, se aplica si in cazul SRL-urilor, ramane in opinia noastra deschisa, intrucat exprimarea textului legii este ambigua in aceasta privinta. In opinia noastra, aceasta prevedere se aplica doar pentru SA si SCA.
O alternativa la reducerea de capital : marirea de capital
Cum miza acestei dispozitii legale este mentinerea capitalului social la un nivel rezonabil, in raport cu pierderile suferite (adica cel putin dublul pierderilor), suntem de parere ca este posibil, de asemenea, sa faceti o marire de capital (si nu o micsorare de capital), pentru a va conforma dispozitiilor legale.
Sa luam exemplul unei societati romanesti, SA, cu un capital de 1.000.000 RON, si ale carei pierderi cumulate ar atinge nivelul de 700.000 RON la incheierea exercitiului social la 31.12.2008.
In Romania, legea ii impune deci acestei societati sa-si micsoreze capitalul social cu suma de 700.000 RON pana la 31.12.2009, cu exceptia cazului in care valoarea activului sau net ar depasi din nou pragul de jumatate din valoarea capitalului social, inainte de 31.12.2009.
In acest scop, si cu rezerva ca societatea sa nu inregistreze noi pierderi in 2009, care ar agrava situatia, societatea ar putea, de exemplu, sa-si mareasca capitalul social cu suma de 500.000 RON, astfel incat acesta sa atinga valoarea de 1.500.000 RON. In acest fel, si pornind de la ipoteza ca rezultatul exercitiului 2009 sa fie aproape de 0 (fara beneficii si pierderi), pierderile cumulate de 700.000 RON ar reprezenta, in acest caz, mai putin de jumatate din valoarea capitalului social (1.500.000 / 2 = 750.000 RON).
O modalitate de marire a capitalului social : incorporari de cont-curent actionar/asociat
Este vorba de o modalitate utilizata frecvent intr-o asemenea situatie : dupa ce au imprumutat societatea cu bani, pentru a o ajuta sa faca fata dificultatilor financiare, aducandu-i trezoreria necesara pentru a onora scadentele platilor, actionarii (sau asociatii) pot alege sa incorporeze contul lor curent in capitalul societatii.
Aceasta operatiune este posibila atat in SA-uri cat si in SRL-uri.
Ea presupune o Adunare Generala a Asociatilor, care sa decida marirea de capital.
Capitalul va fi atunci liberat de catre actionari (asociati), prin incorporarea totalitatii sau a unei parti din imprumuturile pe care le-au facut societatii.
Existenta si valoarea imprumuturilor transformate astfel in capital trebuie certificate de catre un expert contabil.
Aceasta operatiune nu afecteaza rezultatul fiscal al societatii si nu are consecinte fiscale.
O alta posibilitate : abandonul de creanta
Este vorba aici de o alta modalitate pusa in practica, pentru a ameliora situatia financiara a unei societati, fara sa fie nevoie de modificarea valorii capitalului social (prin marire sau micsorare), ci prin ameliorarea rezultatului contabil.
Un actionar trebuie sa renunte, cu titlu gratuit, la rambursarea avansurilor sau imprumuturilor pe care le-a consimtit in cadrul societatii.
Din punctul de vedere al societatii care beneficiaza de abandonul de creanta, rezultatul acestei operatiuni trebuie analizat ca venit, care va fi, in principiu, impozabil (impozit de 16%).
Ca forma, aceasta operatiune consta in semnarea unui contract de abandon, incheiat intre actionar si societatea beneficiara, ca urmare a deciziei luate in cadrul Adunarii Generala a Asociatilor.