Dreptul societăților comerciale


Publicat pe 06.07.2009 de LPG

SA/SRL: Sunt oare interesat in a alege o valoare ridicata a capitalului?

Legislatia romana stabileste un capital social minim in valoare de 200 RON (in jur de 55 euro) pentru o SRL, si 90.000 RON (in jur de 25.000 euro) pentru o SA.

Totusi, ne putem intreba daca nu ar fi mai bine sa se stipuleze, inca de la constituirea societatii, o valoare a capitalului mai mare.

Capitalul  - prima sursa de finantare a unei societati

Capitalul social reprezinta prima resursa a unei societati, cel putin din punct de vedere cronologic. In acest sens, ar fi indicat ca inca de la constituire sa se prevada un capital superior minimului fixat de lege, astfel incat societatea sa-si poata suporta cheltuielile de constituire (onorarii, taxe) si de instalare fara sa recurga la imprumuturi (de la asociati).

Capitalul reprezinta de asemenea resursa cea mai stabila a societatii iar valoarea acestuia ar trebui in mod normal fixata in asa fel incat societatea sa dispuna de un fond de rulment care sa-i asigure indeplinirea obiectivelor fixate de planul de afaceri (reamintim aici faptul ca o activitate, fie ea cat de rentabila, poate fi extrem de costisitoare). Sfaturile avizate ale unui expert contabil pot fi foarte utile in aceasta etapa.

De asemenea, capitalul este o garantie de incredere si stabilitate pentru bancile cu care colaboreaza societatea, care probabil nu vor accepta sa se angajeze fata de aceasta decat daca si asociatii s-au angajat ei insisi serios fata de societate.

Pe scurt, valoarea capitalului, asa cum apare el pe facturi, corespondenta societatii, etc. ... este partea cea mai vizibila (fara a fi cea mai exacta) a soliditatii financiare a societatii.

Capitalul - numitorul raportului « gradului de indatorare »

Legislatia fiscala romana limiteaza deductibilitatea dobanzilor societatilor romane subcapitalizate.

De fapt, in termeni de legislatie fiscala romana, dobanzile imprumuturilor nu sunt deductibile decat daca raportul (capital imprumutat/capital propriu) este mai mic de 3.

Altfel, dobanzile imprumuturilor nu mai sunt deductibile din punct de vedere fiscal.

Capitalul -  amortizorul pierderilor contabile    

Legea societatilor comerciale din Romania prevede posibilitatea dizolvarii societatilor in cazul in care pierderile contabile reprezinta mai mult de jumatate din capitalul social.

De fapt, in cazul in care administratorii constata ca, in urma pierderilor contabile, activul net al societatii este mai mic de jumatate din capitalul social, acestia vor trebui sa convoace adunarea generala extraordinara care sa aprobe una din urmatoarele rezolutii :

  • Reconstituirea capitalului social
  • Diminuarea capitalului social la valoarea ramasa
  • Dizolvarea societatii.

Valoarea activului net al societatii va fi calculata cu formula : Totalul activelor societatii - totalul datoriilor societatii = activul net al societatii.

Exista in Romania un regim favorabil colectarii de capital.

In cadrul actual al legislatiei romane, colectarile de capital la momentul constituirii societatilor comerciale (sau cu ocazia unei mariri de capital) nu presupun un drept de aport proportional.

Acest lucru poate constitui o oportunitate pentru crearea unei societati cu un capital social consecvent.

O evolutie probabila a valorilor minime de capital social impuse de lege pentru SA-urile si SRL-urile romane

Poate fi folositor sa se prevada o evolutie in legislatia cu privire la valoare minima impusa pentru capitalul unei SA sau a unei SRL de drept roman.

Aceasta anticipare este utila pentru a evita convocarea ulterioara a adunarii generale care ar avea ca unic scop marirea capitalului, pentru a se conforma prevederilor legii.

Concluzie

Capitalul social al unei societati trebuie considerat in functie de capacitatea beneficiara a acesteia (in special in decursul primilor ani) si a nevoilor sale financiare interne si externe.

Nu este indicat sa se subestimeze aceste valori de capital fara de care societatea va fi obligata sa recurga la mariri ulterioare de capital, cu riscul de a-si periclita dezvoltarea activitatii si chiar existenta. Totusi, nici o supraestimare a acestei valori nu este indicata intrucat sumele astfel investite in capital pot fi destul de greu rambursate asociatilor/actionarilor.

Denis COLIN (Expert Contabil inscris in Ordinul Expertilor-Contabili din Bucuresti (CECCAR)


Contactați-ne