Regimul microîntreprinderilor
Firmele care au avut un venit anual mai mic de 500.000 EUR (echivalentul a 2.500.000 lei) au optiunea de a opta pentru regimul de impozitare a microintreprinderilor in locul impozitului pe profit (1) .
Condiții de eligibilitate
Societatea poate opta pentru regimul microîntreprinderilor cu condiția ca:
- realiza o cifră de afaceri mai mică de 500.000 EUR
- să aibă cel puțin un angajat cu normă întreagă (sau angajați cu normă parțială pentru echivalentul a cel puțin cu normă întreagă)
- Realizează mai puțin de 20% din cifra de afaceri în domeniile de consultanță și management.
- Să nu fie deținută în proporție de 25% de către un partener care deține și mai mult de 2 firme supuse regimului microîntreprinderii.
Impozitul pe venit pentru întreprinderile mici (microîntreprinderi)
Companiile care au ales regimul microîntreprinderilor vor trebui să declare și să plătească, în fiecare trimestru, un impozit pentru microîntreprinderi egal cu 3% din venitul lor (și nu profitul).
Companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 60.000 de euro (și care nu activează în domenii precum programarea software, hoteluri și restaurante sau sănătate) vor plăti chiar și un impozit egal cu 1% din venitul lor (în loc de 3%).
Posibilitatea de a prefera regimul impozitului pe profit
Companiile păstrează însă posibilitatea de a prefera regimul impozitului pe profit, la cota de 16% din profit (și nu din venit).
Este regimul microîntreprinderilor (3% din venit) mai atractiv decât cel al impozitului pe profit (16% din profit)?
În realitate, totul depinde de situația și profitabilitatea companiei: o firmă neprofitabilă este avantajată atunci când este supusă impozitului pe profit în timp ce o firmă foarte profitabilă este avantajată atunci când este supusă impozitului pe venitul microîntreprinderilor.
Să presupunem că:
- CA: cifra de afaceri a companiei
- R: rata de profitabilitate a companiei
Cota de impozit pe profit este de 16% (din profit), iar cota de impozitare pentru microîntreprinderi este de 3% (din venit).
Firma care plătește impozitul pentru microîntreprinderi va beneficia dacă CA x 3% < CA x R * 16%. Prin simplificarea acestei ecuații, se obține 3 < R x 16 și, prin urmare, R > 3/16 sau R > 18,75%.
Aceasta înseamnă că companiile care au o rentabilitate mai mare de 18,75% sunt favorizate de sistemul fiscal al microîntreprinderilor.
(1) pragul a fost de 1.000.000 EUR până la 31.12.2022