Prestarea de servicii ocazionale la Luxemburg
Uniunea Europeana fiind cea mai mare piata interna din lume, se intampla tot mai des ca societatile implantate intr-o alta tara membra a Uniunii Europene sa presteze servicii ocazional si pasager in Luxemburg.
In timp ce directiva Bolkestein stipuleaza aceasta piata interna, imigrantii comunitari care desfasoara activitati comerciale, artizanale sau industriale pe teritoriul Marelui Ducat trebuie sa obtina o autorizatie administrativa din partea autoritatilor luxemburgheze. Principalul motiv fiind acela ca prestarea de servicii ramane legata de anumite conditii ce tin de dreptul muncii, dreptul de stabilire sau dreptul fiscal al locului prestatiei.
Spre deosebire de profesiile artizanale si de industrie, cele liberale si comerciale sunt scutite de orice autorizatie administrativa. Tinand cont de diferitele prevederi legale in materie care trebuie respectate, societatile straine din Luxemburg trebuie sa indeplineasca diverse formalitati.
Formalitati
1. Autorizatia de stabilire
Activitatile artizanale sau industriale trebuie sa fie in prealabil notificate Ministerului Claselor de Mijloc care verifica daca prestatarul este autorizat sa propuna aceste prestatii in tara sa de provenienta. Dupa validare, ministerul va elibera un „certificat ad-hoc".
Exista doua tipuri de certificate ad-hoc, primul numit in limbajul administrativ „certificat ad-hoc santier" valabil pentru un proiect individual (un singur santier) si al doilea „certificat ad-hoc prestatar", valabil pe o durata nedeterminata (mai multe santiere consecutive).
Acest al doilea certificat nu permite definirea limitei dintre prestatiile ocazionale si cele permanente, fapt care poate conduce administratia luxemburgheza spre a recunoaste o implantare stabila a societatii straine. Acest lucru ar presupune obligatia de a obtine o autorizatie de stabilire (numita in general autorizatie de comert), impozitarea rezultatelor realizate in Luxemburg, afilierea salariatilor in Luxemburg precum si plata impozitelor aferente salariilor.
2. Inscrierea la TVA
In Luxemburg, principiul zis de autolichidare nu este aplicabil in cazul lucrarilor de constructii si de montaj. Societatile care realizeaza acest tip de servicii trebuie deci sa se identifice ca platitori de TVA, sa o factureze, sa o perceapa si sa o achite.
3. Detasarea muncitorilor
Societatea straina are obligatia sa declare la Ministerul Muncii lista salariatilor detasati la Luxemburg.
4. Mandatari
Societatea straina este de asemenea obligata sa desemneze un mandatar ad-hoc care sa aiba in posesie documentele cu privire la salariatii detasati pentru a raspunde in cazul eventualelor controale ale Ministerului Muncii.
5. Obligatii ale salariatilor detasati
Salariatii detasati trebuie sa aiba asupra lor documentul justificativ al afilierii la securitatea sociala din tara de origine si sa il prezinte in caz de control. Daca sunt adusi cu domiciliul in Luxemburg, acestia sunt obligati sa se declare in localitatea de resedinta.