contabilitate

Implementarea e-Facturii în România

Implementarea e-Facturii în România

De la 1 iulie 2024, toate companiile românești trebuie să utilizeze un sistem numit "e-Factura" pentru a emite și gestiona facturile în relația cu partenerii lor din România.

Cum funcționează sistemul e-Factura?

Emitere: Factura este creată pe computer și semnată electronic cu certificatul digital emis de un furnizor acreditat. Transmitere: Factura este trimisă printr-un portal online numit Spațiul Privat Virtual (SPV). Înregistrare: Factura trebuie să fie înregistrată în SPV pentru a fi validată. Arhivare: Facturile sunt păstrate în formă digitală, adică pe computer sau alt suport (de exemplu cloud sau un hard disk extern etc.) pentru minimum cinci ani.

Cum se procedează pentru a emite o factură (în calitate de furnizor) sau a primi o factură (în calitate de client)?

  • Prealabil indispensabil : obținerea certificatului digital și înregistrarea fiecărei companii românești pe portalul online Spațiul Privat Virtual (SPV).

Toate companiile românești trebuie să se înregistreze pe Spațiul Privat Virtual (SPV) pus în funcțiune de ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) în legătură cu certificatul digital al unuia (sau mai multor) reprezentanți ai companiei.

  • Emiterea facturilor : Compania creează factura folosind un software de facturare (sau eventual direct pe site-ul ANAF). Factura este semnată electronic pentru a-i garanta autenticitatea. Factura este încărcată în SPV (beneficiarul dispune de un termen de 60 de zile) la dispoziție pentru a o descărca.
  • Recepția facturilor : Compania care primește factura este notificată prin SPV. Factura este descărcată din SPV și verificată pentru exactitatea ei. Dacă factura trebuie contestată, compania trebuie să contacteze expeditorul și să folosească SPV. Compania contabilizează factura în propriul sistem contabil și arhivează documentul electronic.

Sancțiuni

Dacă o companie plătește o factură care nu este disponibilă în SPV, poate primi o amendă de 15% din valoarea facturii. În același mod, un furnizor care ar emite o factură fără să o înregistreze în SPV într-un termen de 5 zile de la emitere ar fi de asemenea pasibil de o amendă.