Concediu medical
Din 15 mai, CNAS sau angajatorul poate solicita verificarea pacientilor aflati in concediu medical.
O noua ordonanta de guvern prevede ca persoanele aflate in concediu medical, vor putea fi controlate la domiciliu de catre angajator - in primele cinci zile, sau de catre CNAS (Casa de Asigurari de Sanatate), incepand cu a sasea zi de acordare a concediului medical.
La solicitarea concediului medical, pacientul va trebui sa completeze o declaratie pe propria raspundere, in care specifica:
- ca este de acord sa anunte angajatorul cu privire la concediul medical, in 24 de ore de la obtinerea acestuia;
- datele medicului;
- adresa de resedinta aleasa pe toata perioada concediului medical;
- ca va fi prezent la adresa indicata, cu exceptia situatiilor justificate cu documente medicale si ca poate fi vizitat de persoanele prevazute de lege la adresa indicata, intre orele 8-11, 12-17, 18-20;
- ca este de acord ca, in cazul nerespectarii acestor conditii, sa i se sisteze plata indemnizatiei pentru concediul medical.
Reprezentantii platitorului, insotiti de un reprezentant al politiei (daca este cazul sau daca se solicita acest lucru), se deplaseaza la adresa indicata si verifica din usa domiciliului prezenta pacientului, fiind interzisa patrunderea in casa acestuia.
In urma vizitei se va incheia un proces-verbal. In cazul in care se constata absenta pacientului, plata indemnizatiei de concediu medical se sisteaza, din a doua zi de la incheierea procesului verbal.
Dupa a sasea zi de acordare a concediului medical, cand nu mai plateste angajatorul, ci Casa de Asigurari de Sanatate, angajatorul va transmite acesteia lista cu angajatii care se afla in concediu medical.
Conform legii, medicii care acorda concedii medicale in mod abuziv vor fi sanctionati cu amenda de la 2.500 LEI la 10.000 LEI.
Potrivit aceleiasi ordonante, numarul zilelor de concediu medical va fi redus de la 45 la 30.
Prin noua masura, Ministerul Sanatatii doreste sa limiteze folosirea in mod abuziv a concediilor medicale.
O.U.G. 36/2010