REFORMA FISCALĂ: REDUCEREA CHELTUIELILOR angajatorilor DE LA 1 IANUARIE 2018
România a făcut obiectul a numeroase reforme fiscale în ultimele săptămâni și una dintre acestea a fost deosebit de controversată cu angajatorii și salariații. Este vorba despre transferul contribuțiilor sociale ale angajatorilor în salariul brut. Această reformă fiscală va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2018, în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017, publicată în Jurnalul Oficial din 10 noiembrie.
De această măsură beneficiază companiile stabilite în România ale căror contribuții ca angajatori sunt reduse semnificativ, de la 35% la 2,25%.
În schimb, această reformă fiscală are ca efect imediat reducerea salariului net cu aproximativ 20%, deoarece principalele contribuții sociale vor fi datorate acum de către salariați. Pentru a menține nivelul salariului net actual, salariul brut ar trebui să crească cu 20% începând din ianuarie.
Pentru salariații din sectorul informaticii și tehnologiei (IT), care rămân scutiți de impozitul pe salariu, situația este încă puțin confuză, deoarece în cazul lor, pentru a menține aceeași sumă de salariu net, costul angajatorului va crește cu aproximativ 5%. Măsurile vor fi discutate în curând pentru neutralizarea acestor costuri suplimentare.
De fapt, ponderea contribuțiilor sociale care revine salariaților trece de la 16,5% la 35%.
Pentru a vedea mai clar, iată două tabele sumare ale cheltuielilor angajatorilor și cheltuielilor salariaților înainte și după reforma fiscală.
O scădere semnificativă a contribuțiilor angajatorilor:
Și o creștere semnificativă a contribuțiilor sociale pentru salariați:
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 crește, de asemenea, Salariul minim din Romania și modifică impozitul pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor.